İnley ve onley dolgular halk arasında porselen dolgular olarak da bilinir.
Dişlerde meydana gelen çürüme veya kırılma sonrası, kalan sağlam dokunun korunarak, eksik kısmının laboratuvar ortamında yapılan dolgularla tamamlandığı son derece estetik ve dayanıklı tedavilerdir. Temasta olduğu karşıt dişin durumuna göre seramik ya da fiberle güçlendirilmiş kompozitten yapılır.
İnley ve onley arasındaki fark nedir?
Dişte kapsadıkları alana göre isimlendirilirler. İnley dolgular dişte bulunan tüberküllerin arasında kalır. Tüberkülleri de kapsarsa onley olarak isimlendirilir.
Hangi durumlarda inley ve onley dolgular önerilir?
İnley ve onley dolguların avantajları nelerdir?
İnley ve onley dolgu uygulamaları nasıl yapılır?
Çürük temizlendikten sonra kalan sağlam dişin ya da kırık dişin ölçüsü alınır. Yerine geçici dolgu konur. Laboratuvar ortamında yapılan inley ve onley dolgular ikinci seansda özel bir yapıştırıcı sistemiyle dişinize yapıştırılır.
İnley ve onleyler laboratuvarda hazırlandıklarından iki randevuda tamamlanabilirler. Geri kalan sağlıklı diş yapısı, diş hekiminin inley ya da onley yapımına karar vermesini sağlar.
İlk randevuda, çürük temizlenir ve hazırlanan diş ve çevre dişlerin ölçüsü alınır. Geçici bir dolgu maddesi ile diş kapatılır. Ölçü laboratuvara gönderilir.
İkinci randevuda geçici dolgu çıkarılır. Özel bir yapıştırıcı kullanılarak inley ya da onleyler dişe yapıştırılır. Diş hekimi tarafından kapanış tam olarak ayarlanır ve cilası yapılır.
İnley ve onley uygulamalarından sonra özel bir bakım gerekir mi?
İnley ve onley tedavilerinden sonra dişinizin kendi dişinizden farkı yoktur. Bakımı diğer dişleriniz gibi diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve düzenli diş hekimi muayenesidir.